Elişi ve örgü ile ilgili malesef çok fazla Türkçe yayın yok. Bu işi öğrenmek isteyenler için bulabileceğiniz kaynakları bir araya topladım, umarım işinize yarar. Eğer unuttuğum ya da atladığım varsa yorum yazarsanız listeye ekleyelim.
1. Kadın Dünyası : Temel Örgü Teknikleri:Hürriyet Gazetesi bir aralar Hobi Dünyası diye bir seri yayınlamıştı. Bu seri gibi bir de
Kadın Dünyası diye bir seri yayınladı. Bu serinden
Temel Örgü Teknikleri-1 ve
Temel Örgü Teknikleri-2 adlı dergileri almıştım. CDlerden izleyerek örgü ile temek teknikleri tavsiye ederim, çok güzel hazırlanmış. CD olduğu için yavaşlatıp tekrar tekrar izleyebilirsiniz. Fiyatı da çok uygun, her biri 1.5 YTL. İnternet sitesinden de sipariş verilebiliyor.
Temel Örgü Teknikleri-1Başlarken
Örgü Teknikleri
Artırma ve Eksiltmeler
Basit Ölçü Alma
Temel Örgü Teknikleri-2Başlarken
Birleştirme Teknikleri
Bant Çalışmaları
Cep Çalışmaları
Yaka Çalışmaları
Kol Çalışmaları
2. Dilem Yayınları:Elişi konusunda
Dilem Yayınlarının bir çok dergi ve kitabı var. Elişi ile ilgili kaynak kitapları internet sitesinde sipariş verebilirsiniz. Örgü ve tığ işi ile ilgili temel teknikleri öğrenmek için aşağıdaki kitapları tavsiye ederim :
Gözde Dantel ve
Gözde Yün Örgü dergilerini de büyük kitabevlerinde, gazete bayilerinde bulabilirsiniz.
3. Bravo ÖrgüBravo el örgü yünlerinin içinde anlatımlı modellerin olduğu 6 tane özel dergileri mevcut, bu dergilerden 2 tanesi bebek modelleri için hazırlanmış. İnternet sitesinden bu dergi çeşitlerini ve içindeki modelleri görebilirsiniz. Fotoğraf ve kağıt kalitesi açısından bakıldığında bu yayınlara dergi demek yazık olur, küçük kitap desek belki daha iyi olur :) Bazı büyük kitapçılarda ve bravo el örgü yünü satan mağazalarda bulabilirsiniz.
4. Burda ÖrgüMevsime ve yılın modasına göre birbirinden güzel modeller içeren bir dergi. 2007 için
yeni sayısı çıkmış, ilgilenenlere duyrulur.
5. Burda HobiNakış, dantel, örgü, takı, etamin, kanaviçe gibi farklı elişi tekniklerinden örneklerin yer aldığı başka bir
Burda. Dergide mevsime, o aydaki özel günlere göre güzel modellere yer veriliyor. Kurs bölümünde bir elişinin nasıl yapıldığı detaylı anlatılıyor.
6. Deryalı FikirlerVeee tabii ki her ay içinde şaşırtıcı bir çok projenin olduğu
Deryalı Fikirler. Örgü ve danteli evinizde sıradışı kullanmak, hala gücünüzün sınırlarını zorlayıp değişik elişi projeleri ile evinizi güzelleştirmek istiyorsanız bu dergi tam size göre.
Derya Baykal'ın
Yaratıcı Fikirler-Yün kitabında da örgü ile yapılmış birbirinden ilginç proje bulabilirsiniz.
7. ElÖrgüsü
Bu kitabı internette örgü ile kaynak ararken keşfettim.
Hakkı Devrim ve örgü yanyana gelince, nasıl yani diye düşündüm :) Biraz araştırınca Radikal gazetesinde yazılarını okuduğum Hakkı Devrim olduğuna emin oldum.
Kaynak Kitaplar Yayınevi'ni arkadaşlarıyla birlikte kurdu (1973).
Türkiye Cumhuriyeti'nin her alanda 50 yılını yansıtan Türkiye 1923-1973 Ansiklopedisi (4 c., 1974; 1 ek c., 1981), Başlangıcından Bugüne Dünya Tarihi (3. c., 1974), Elörgüsü (3. c., 1975) gibi ansiklopediler yayımladı.
13 mayıs 2006'daki Radikal'deki yazısında bu kitabın ya da ansiklopedinin öyküsünü kendisi şöyle anlatıyor :
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=187133Bu haber yün işi sevenler için Vaktiyle Milano'da Fabbri Yayınevi'yle bir anlaşma yapmıştık. İl Filo adlı yün işi ansiklopedilerini Türkçe'ye çevirerek yayımladık. Kazaklar, hırkalar, tamamı yün örgü elbiseler, şallar, bereler, çoraplar... Aklınıza ne gelirse, yün örgü olarak neler yapmak mümkünse. El çantaları bile vardı. Üretmesi de keyifli bir işti doğrusu. Resimlerin, desenlerin filmleri hazır. Tercüme işini iyi İtalyanca bilen arkadaşlara yaptırdık. İşimiz bitmemişti. Çeşitli yünler aldık, boy boy şişler... Ve yayınevindeki bütün hanımlardan, Türkçe tariflerini okuyarak, resimlerini gördükleri bu modelleri örmelerini istedik.
Örgü tariflerinde ciddî düzeltmeler yapmak gerekti. O zaman düşündüm, demek bir yemek kitabı yapacak olsak, tarifini vereceğimiz yemeklerin sınamasını ev kadınlarına yaptırmadan yayımlamamak gerekecek. Üç güzel cilt çıktı ortaya. Otuz yıl sonra bugün hâlâ gittiğim evlerde Elörgüsü ciltlerini görür, görünce bunu biz yaptık diye sevinirim.
Önümde 88 sayfalık, lüks kâğıda basılmış pırıl pırıl bir dergi duruyor. Yılda iki üç sayısı yayımlanacakmış, adına dergi dememişler: Bravo Örgü. Yünle örülüp giyilebilecek, aksesuvar olarak kullanılabilecek ne mümkünse var içinde. 54 sayfası sırf resim, sonra resimli tarifler geliyor, yanında desenleriyle. Fiyatı 4,5 YTL denmiş, demek satın alabileceksiniz. Modelleri tek tek ördürmüş, sonra fotoğraflarını çektirmişler. Gerçekten özgün modeller orada gördüklerimiz. Ömründe eli şişe değmemiş biri olarak ben bile sayfaları bir bir çevirip yün modellerini inceledim. 53 teklif arasında erkekler için sadece dört model bulunuşunu yadırgadım, onu da söylemeden geçmeyeyim. Bu albümü, dergiyi adı her neyse, nasıl elde edebileceğinize dair bilgi diye size verebileceğim telefon (0212 324 58 59) ve faks (0212 324 58 50) numaraları var elimde.
Örgüden anlamam, ama Bravo'yu eski bir yayımcı olarak hanım okurlarıma tavsiye ederim.