3 Aralık 2006

V yaka süveter tarifi

Sezer hanım'ın torunu için yaptığı bebek battaniyesi çok beğenildi. Ancak kendisi şu an çok yoğun olduğundan sanırım internete girmeye bile fırsat bulamıyor, torun bakmak hem keyifli hem de zor olsa gerek :)

Daha önceden bir okuyucumuzun sorusuna istinaden yazdığı V yaka süveter tarifini blogda yayınlıyoruz. Umarım sert kış günleri bastırmadan işinize yarar.

Sezer Hanım'dan V yaka süveter tarifi;
-------------------------------------
Söveterinizin kol veyaka örgülerinde size yardım etmek isterim. Yalnız ördügünüz yünün kalınlığı ve şişiniz in kaç numara olduğunu bilmiyorum. Ve de ön ve arka parçaları kaç ilmek başladığınızı....

Örneğin: ön parça için 75 ilmek başladı iseniz beden boyunu ördükten sonra koltuk altını önce 4 ilmek sonra 3-2-1 kesin(her iki taraftanda...) Arka parçanın koltuğunu 3-2-1 kesmeniz yeterlidir.

Gelelim süveterin v yakasına; ön parçanın ortası bulunacak, koltuk altını kesmeyi bitirdikten sonra önce bir taraf sonra diğer taraf bitirilecek. Ortayı buldunuz, şimdi bir ilmek keseceksiniz. Kestiğiniz sırayı da sayarak beşinci sırada 1 ilmek daha kesin... bunu beş defa tekrarlayın. Daha sonra 7ci sırada bir ilmek daha kesin. Bunu kol boyunu omuza çıkana kadar tekrarlayın. Şimdi hesaplayalım:10 ilmek sağ koltuk altından kestiniz 10 ilmek sol koltuk altında kestiniz kalan ilmeğiniz 55 i takriben 3 bölmeniz gerekiyor. Yani yaka ve omuz ilmekleri.....18+18+18 bir ilmekte bitirdiğiz son ilmektir. O zaman şu anlaşılıyor yakanın bir tarafından toplam 9 ilmek diğer tarafından 9 ilmek kesilecek. Sağ omuz ve sol omuz için 18 er ilmek kalması ve kesilmesi gerekir.

Arka parça koltuk altı daha az kesildiğinden ilmek sayısı 6 ilmek eksik olabilir. O da koltuk kesildikten sonra kolboyu omuza geldiğinde ilmekler 3 e bölünüp omuzlar ve ense ayrılarak kesilir.

* Bir ayrıntı da ben omuzu keserken 3 kerede keserim. Yani 18:3=6 (6 ilmek kesip sırayı bitirir geri döner, bir 6 ilmek daha keser sırayı bitirir, geri döner ve 6 ilmek daha keser son ilmeğe gelirim. Enseyi de 1. 6 ilmeği kestikten sonra ense için ayırdığım ilmekleri keser, sonra omuzun 2.ve 3. bölümünü keserim.

Ne gibi bir örgü örerseniz örün eğer V yaka yapmak istiyorsanız daima birer birer keseceksiniz. Yalnız arka parçanın yakası ensede bitecek,ama isterseniz arkayıda V yapabilirsiniz. Sizin zevkinize kalmış. Ön ve arka parçayı bitirdiniz. Yakayı ve kolları öyle de bırakabilirsiniz. Ya da omuzları diktikten sonra tığ biliyorsanız, tığ ile küçük bir oya da yapabilirsiniz. Veyahut yakanın sol omuzundan başlıyarak ilmek tutup şişlede örebilirsiniz. Kollar için de arka kol altından başlayıp ilmek tutup şişle suveterin etek ucunu lastik yaptıysanız aynısını orayada uygulayabilirsiniz.

Sevgiyle örün sevgiyle giyin.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

v taka süeterlerde fitili üstünde çıkarmak istersek nsaıl yapacaz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...